Kaj je kolagen in kdaj ga je primerno jemati?

Veste, kaj je kolagen in kdaj ga je treba pričeti jemati v obliki prehranskega dopolnila? O njem ste zagotovo že veliko prebrali pa tudi slišali. Gre namreč za zelo pomembno sestavino v našem telesu, ki pa se z leti ne proizvaja več tako intenzivno. Ravno zato je tovrstno sredstvo treba po določeni starosti dodatno vnašati v svoje telo.

In kje se najbolje vidi, da se kolagen v našem telesu ne proizvaja več v takšnih količinah, kot bi se moral? Posledice so vidne marsikje, ne nazadnje tudi na staranju naše kože, na suhih, redkih laseh in na ne najbolj trdih nohtih.

Čudežna surovina za upočasnjevanje staranja

Če bi katerega od strokovnjakov vprašali, kaj je kolagen, bi vam najverjetneje na dolgo in na široko opisoval pa tudi razložil, kje vse se nahaja v našem telesu. Po drugi strani pa ga nekateri označujejo kot čudežno surovino, ki je odgovorna tudi za upočasnitev staranja.

Čeprav nekateri morda menijo, da je tovrstna surovina le muha enodnevnica, pa to še zdaleč ne bo držalo. Če gremo lepo po vrsti, naj najprej izpostavimo, da je kolagen našemu telesu lastna beljakovina oziroma protein. Ta se nahaja v koži, hrustancu, v kosteh in v prav vseh vezivnih tkivih. Lahko rečemo, da tovrstna snov naše telo na nek način drži skupaj. Do 20. leta ga naše telo proizvaja samo, s staranjem pa se proizvodnja kar precej upočasni. Njegovo pomanjkanje se lahko deloma učinkovito nadomešča s hrano, a so količine, ki jih vsebujejo določena živila, ob normalnem uživanju precej majhne.

Naravni ali hidroliziran kolagen

Ob vprašanju, kaj je kolagen, pogosto naletimo tudi na vprašanje, kaj je naravni kolagen in kaj je hidrolizirani kolagen. Naravnen je prisoten v nekaterih živilih in v telo se ga torej lahko vnaša z uživanjem živalske kože, kosti ali vezi, na primer v obliki goveje juhe ali želatina. Kljub temu pa se v omenjenih živilih slednjega nahaja zelo malo. Obenem pa ima tovrstni kolagen tudi zelo slabo absorpcijo. Sestavljen je namreč iz več aminokislin, za katere je značilno, da so zvite v dolgo, trdno beljakovinsko verigo, ki pa je telo ne more absorbirati v prebavnem traktu.

Po drugi strani je poznan hidrolizirani kolagen. Ta je s posebno metodo razbit ali razrezan na manjše dele. Imenujejo se peptidi. Sestavljeni so iz istih aminokislin, kot smo jih omenjali pri naravnem, zato jih kasneje naše celice lahko sestavijo nazaj v kolagen, in sicer tam, kjer ga potrebujejo.

Podobne teme: